30.12.10

Formspring: Sudi mengajar student tak pasal software2 ni kalau VT berminat nak jemput encik?

Nak ajar ape yep? Try listkan..klu reti, tengok la dulu.

Korang(yg tengah baca blog ni) nak tau pasal ape?

21.12.10

Mari Memasak


Semalam kami memasak lagi. Biasa la, rumah sewa. Dah bosan makan kat luar, try masak sendiri pula. Menu kali ni, telur bistik + nasi goreng. Saya cuma reti buat nasi goreng je, benda2 lain x reti lagi. Baru je belajar dengan mak time cuti haritu.

Telur bistik Izat yg buat. Huh, pandainya Izat. Pandai? Tanya Sheikh Google je.

Search.

Cari bahan.

Try buat

20.12.10

Wait For Me

http://duniaherbahpa.com/wp-content/uploads/2010/12/picc-putrajaya2.jpg

da clapping sound
which always buzzing in my ear
now become clearer,
feeling the cold aircond
from all around da hall
wuzzzzz,
their gaze
shining brightly
without a single blink,
wait for me
one day
I
Will!



PuT uR TRuST iN ALLAH


Some tips from Mr Fazly Yusof

kePUTUSan
PUTUS
QATA'
ENDORSED!
no turning back
with no intention of looking behind
encounter every challenge
Put ur trust in Allah
Tawakkal is a must


Welcome to the Garden of Knowledge n Virtue
-thanx to audiology student-
like it?

14.12.10

TV Al-Hijrah

1 hijrah, maka bermulalah penyiaran channel baru : TV Al-Hijrah. Walaupun rumah saya agak jauh dari bandar, tapi masih dapat mencapai siaran stesyen tv ni. Jangan main2 tau. Nanti balik try la search channel ni

Tapi rancangan dia masih sikit lagi. Pagi x ada siaran, petang n malam baru ada. 

Formspring punya Question: 10 saja: Perjuangan

1.Perjuangan paling besar:jihad fi sabilillah walaupun ada yang berpendapat jihad melawan hawa nafsu adalah yang terbesar.

2. amar ma'ruf nahi mungkar is one of it.

3.Antara perjuangan sekarang: berjuang menyerap sebanyak mungkin nutrient2 untuk membentuk seorang pharmacist.

4.Berjuang pasti menempuh banyak cabaran. X ada perjuangan yang mudah2 tanpa sebarang halangan.(self motivation)

5. Perjuangan tanpa halangan langsung tidak mengandungi kemanisan.

6. Pastinya, perjuangan kita amatlah kecil jika dibandingkan dengan perjuangan baginda Nabi s.a.w

7. Kita perlukan contoh2 daripada sirah nabi s.a.w sebagai bekalan.

8. Remaja? berjuanglah melawan hawa nafsu pada umur sebegini. Jangan biarkan waktu tua anda dipenuhi penyesalan lantaran kegagalan sekarang.

9. Tanya diri anda: Apa yang anda perjuangkan sekarang?Do you have one?is it right with what Allah want?

10. A special n suitable song:

12.12.10

Solat Oh Solat

  1. Hari Jumaat baru2 ni, sempat menjadi fasi program Kem Ibadah anjuran Rukun Tetangga daerah Kuantan bersama dengan Masjid Cenderawasih.

2. Peserta dalam 150 orang. Peserta terdiri dari sekolah rendah sampai universiti(budak UIA pun ada sebab teman kawan diorang)

peserta program
3. Masalah yg biasa berlaku dalam amek wudhuk:
  • tak gosok2 anggota wudhuk
  • basuh x cukup kawasan(siku x basuh abes)
Kita perlu menggosok-gosok anggota wudhu' supaya air menjadi rata ketika membasuhnya, bukan sekadar menjirus atau melalukannya di bawah air paip.
Untuk bahagian siku pula, selalu saya perhatikan, ramai yang membasuh tidak sampai ke belakang siku. Dibimbangi kalau kawasan wudhu' itu tidak dibasuh secukupnya. Amat perlu untuk kita melebihkan sedikit kawasan basuhan supaya melepasi kawasan yang diperlukan.
    4.Tanggapan salah tentang wudhuk dan hadas:
    • Korek hidung boleh batal wudhuk
    • Terpijak najis boleh batal wudhuk
    • Hadas kecil ialah buang air kecil, hadas besar ialah buang air besar

    7.12.10

    Tempatkan Dia Di Syurga

    Semalam, entah macam mana saya terhenyakkan diri ke atas kerusi di ruang tamu, menonton Telefilem TV3 "Tempatkan Dia Di Syurga" lakonan Zamarul Hisyam, Ady putra, Lisdawati dan beberapa orang lagi.Walaupun jarang sekali saya menonton tv di rumah, cite ni saya tengok sampai habes. Biasanya kalau tengok pun, rancangan Tanyalah Ustaz dan berita(yang sungguh menyampah sekali). cite Indon petang2 n kartun pun tumpang2 gitu je tengok.

    Minat nak tengok citer malam2 biasa langsung xde. Sikit2 cite hantu, sikit2 cite hantu. Langsung x membina pemikiran. Tayangla cite yang bermotivasi sikit macam Laskar Pelangi dan Sang Pemimpi(baru lepas tengok (n_n) cuti ni).

    6.12.10

    Formspring punya Question: blajo mane m'edit2?

    m'edit2' ape yea? photoshop kah? =)

    Kalau photoshop tu, belajar sendiri2 je..tak pergi kursus pun.

    Mula2 kenal photoshop time kat matrix. Saya main tukar2 muka gambar ahli kelas budak Allhs.

    Pastu klu time bosan2 tu bukak2 la, try click2 kat mane2 yg nampak menarik.

    Kadang2 tengok + baca tutorial kat internet. taip je photoshop tutorial, photoshop text n lain2.

    Kadang2 tengok orang lain edit2 gambar..yg ni lagi mudah nak dapat skill baru. Haritu sempat tengok pekerja kedai buat..dapat gak blaja sikit.

    Nak belajar ke?
    Boleh2, sediakan ayam masak merah + pulut kuning + ayam kampung mati beranak =)

    10 saja:Hujan Oh Hujan

    10 saja? Apa itu?

    Ini adalah siri terbaru blog saya. Saya akan bercerita 10 perkara yang berkaitan dengan topik yang diutarakan. Siri yang santai2, nak relax2, tapi bermanfaat.

    Anda juga boleh bertanyakan apa-apa kepada saya melalui 'Ask Me Anything' kolum kat sebelah kanan ni.
    Format soalan dia:
    "10 saja: aurat" atau
    "10 saja: hujan"

    Kali ni saya mulakan dengan hujan.

    Hujan Oh Hujan (Edisi baru lepas tengok result Tahun 2 Sem 1)
    Hujan membasahi pokok ceri kat depan umah

    3.12.10

    Writing for?

    Berdakwah Melalui Blog

    On 01/04/2009, in Teladan Hidup, by Abu Saif | 3,812 views | Print Print | Email Email |
    blog

    “Berdakwah melalui blog” demikian tajuk ceramah yang diamanahkan kepada saya.
    Fakulti Teknologi dan Sains Informasi Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) menganjurkan ceramah berkaitan dengan dua lapangan iaitu DAKWAH dan TEKNOLOGI MAKLUMAT. Saya sebenarnya agak kekok tatkala menerima jemputan berceramah tentang blog. Sebagaimana saya masih lagi berasa kekok digelar sebagai blogger.


    1.12.10

    Relax la..jangan tension2 : An Old Man & His Garden

    An old man lived alone in Idaho. He wanted to spade his potato garden, but it was very hard work. His only son, Bubba, who used to help him, was in prison. The old man wrote a letter to his son and described his predicament.

    Dear Bubba:
    I am feeling pretty bad because it looks like I won't be able to plant my potato garden this year. I'm just getting too old to be digging up a garden plot. If you were here, all my troubles would be over. I know you would dig the plot for me.

    Love, Dad

    A few days later, he received a letter from his son.

    Dear Dad:
    For heaven's sake, Dad, don't dig up that garden. That's where I buried the BODIES.Love, Bubba

    At 4 a.m. the next morning, FBI agents and local Police showed up and dug up the entire area without finding any bodies. They apologized to the old man and left.

    That same day, the old man received another letter from his son.

    Dear Dad:
    Go ahead and plant the potatoes now. It's the best I could do under the circumstances.Love, Bubba

    30.11.10

    Inject n Cut! best!!!

    PAPISMA

    Siap tumbang lembu sekor

    Baru2 ni ada senior Dentist ajak p tolong khidmat masyarakat kat Permatang Badak. Majlis sunat budak2. Ada ke yang tak tahu sunat tu ape? Sunat tu khatan la dalam bahasa rasminya..Untung jugak rumah dekat u ni,bleh join aktiviti diorang..hehe

    Majlis sunat ni anjuran PAS Kawasan Paya Besar, Kuantan.. .Time tu Ustaz Yusuf Embong datang la untuk bagi nasihat kat budak2 tu.Biasanya bersunat ni dalam RM70 kalau kat klinik biasa, tapi peserta yg join ni cuma bayar RM20.Murah2.
    Dekat 100 budak
     Aku sampai kat tempat tu dalam pukul 9.30 pagi. Tengok2 dah ramai giler orang menunggu. Siap buat bangsal lagi kat luar bangunan. Haritu  tumbang sekor lembu. Dapat pulak aku makan lembu kali ni.

    Masuk2 je dalam bilik, aku tengok dah ada 5,6 orang kanak-kanak sedang melalui proses pendewasaan. Dah nak jadi besar dah. Budak-budak Student-student UIA ada la kat 10 orang. Budak2 Medic ngan dentist tahun-tahun atas. Aku sorang je pharmacy situ. Maklumla diorang tak cuti..(kalau ada budak matrix yang baca ni pakat tukar pharmacy blake yea..best banyak cuti)

    22.11.10

    Cari la Cinta (updated)

    Raihan

    Tahniah kepada Raihan kerana sekali lagi telah berjaya mengetuk pintu hatiku. Entahlah ketukan ini merupakan ketukan yang ke-berapa  kali, aku tidak mampu menghitungnya. Namun yang pasti,mereka pernah mengetuknya sebelum ini, dan kini dengan lagu ini. Sama seperti nasyid CINTA HAKIKI.

    Ketuk

    Ada apa dengan ketuk?

    19.11.10

    Dosa-Dosa & Facebook

    Dosa-Dosa Dan Facebook


    Oleh
    Zaharuddin Abd Rahman
      
    facebook-logo.jpg
    fb boleh menjadi sumber pahala, juga dosa



    Semenjak empat bulan terlibat dalam menyampaikan mesej kebaikan, melarang kemungkaran melalui facebook. Disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya.

    14.11.10

    Lawatan Ke Rumah Ehsan

     


    Saya menjenguk ke dalam ruangan wad, suasanananya agak sunyi. Kelihatan beberapa orang penghuni Rumah Ehsan, Dungun itu sedang terbaring di atas katil.

    Lalu saya menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan seorang pak cik. Saya agak gembira kerana beliau menyambut baik kedatangan saya.

    Namanya Umar bin Abdullah.

    10.11.10

    Umat Hari Ini – Sejenak Ke Dalam


    Sesekali, kita sayugia membenarkan apa yang kita keluhkan pada saat – saat tertentu bahawa memimpin kepada Islam yamg syumul atau negara Islam yang sifatnya tunduk kepada pengajaran al Quran dan qudwah al Rasul adalah cukup sukar dan meletihkan. Perjalanan menuju Allah memang sukar, sesukar yang digambarkan oleh nabi kita Muhammad sallaLlahu alaihi wasallam.



    9.11.10

    Wallpaper 2: الصلاة عماد الدين

    Arabic version



    -Muhasabah Ringkas-

    Sejauh mana kita menghargai solat?
    -sekadar melepaskan tanggungjawab @
    -sekadar nampak di mata sahabat @
    -sebagai peluang melepaskan diri dari hiruk pikuk dunia permasalahan@
    -sebagai peluang berjumpa Pencipta

    8.11.10

    Iklan Deepavali 2010. What Do You Think?



    Iklan ini ditayangkan di RTM n ASTRO sempena sambutan Deepavali. Apa pandangan anda?

    googles dark side - google conspiracy


    Saya tak katakan bahawa kita MESTI TERIMA video  ini. Tolong, jangan terimanya bulat-bulat. Namun, kita perlu berhati-hati dalam tindakan kita. Tak kira lah Google ke, Yahoo ke, Facebook ke, semuanya perlu kita berhati-hati. There are many ways that they can trick us!

    So, berhati-hatilah dalam meletakkan gambar dan maklumat kita di internet, tak kira di facebook atau mana-mana pun

    6.11.10

    Masa Kita Berbeza

    Click!
    Click!
    Click! Click!
    Click!Click!Click!
    Clicklah aku sebanyak-banyaknya

    5.11.10

    It Is Priceless!

    "Pemuda yang tidak dilalaikan oleh perniagaan dan tidak (pula) oleh 
    jual beli dari mengingat Allah, dan (dari) mendirikan sembahyang, dan (dari) 
    membayarkan zakat"
     
    Tazkirah selepas solat isya' di surau IM6 ini mengingatkan saya kepada kisah
     
    saidina Umar (kalau x silap). Beliau telah mendermakan kebun buahnya. Sebabnya? 
     
    Kerana telah dilalaikan oleh kebunnya itu dan tertinggal solat berjemaah.
     
    Begitu kecil kesalahannya, bagi kita. Tapi tidak bagi beliau, dan juga 
     
    sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w, dan juga bagi orang yang mengerti dan memahami 
     
    akan nilai solat berjemaah.  Bagi Saidina Umar, nilai solat berjemaah adalah amat
     
     besar, lebih besar daripada nilai kebun buah-buahan yang dimilikinya. Bagaimana 
     
    dengan kita? Sebesar manakah nilai solat berjemaah pada pandangan kita?
    
    
    Susahkah untuk solat berjemaah? Tidak bagi yang berkehendak. Tidak perlu ke masjid,
     
     di dalam bilik pun boleh(tapi solat di masjid terlebihlah afdhalnya). 
     
    Tepuklah bahu roomate kita dan ajaklah solat sekali, demi mengejar pahala 
     
    berganda 27 kali ganda.
    
    
    Sama-sama kita renungkan. Oleh kerana masih banyak nota Immunology yang saya 
     
    perlu habiskan, maka saya tidak ingin mengulas panjang walaupun idea masih 
     
    berlegar. Semoga ia mencukupi sebagai tazkirah ringkas bagi kita hari ini, bagi 
     
    mengelakkan hati kita daripada dititipkan satu titik hitam. Bagi mengelakkannya 
     
    daripada mati.
    
    
    Teruskan berusaha demi peperiksaan esok(bagi rakan sekelas saya), lusa dan
     
     seterusnya bagi semua yang mengambil pepriksaan. 
     
    Yuk!

    1.11.10

    Nombor 2 Dalam Hidupku

    Ada apa dengan nombor 2?

    Biasa je, bagi sesetengah orang.

    Tapi takpe, hari ni nombor dua agak memberi makna dalam hidup aku hari ini.

    2 EXAM:


    Q-Tech 5: Window Seven Shortcut

    Buat kerja sama berulang-ulang kali,

    Habis masa tercari-cari file microsoft word,

    Tension sebab tak jumpa file yang selalu dibuka.


    Semua perkara di atas ni bukanlah perkara yang patut diulang-ulang oleh kita yang sibuk ni. Keunikan Window Seven yang menyediakan banyak shortcut patut dimanfaatkan sepenuhnya.

    29.10.10

    Selamat Tinggal Hundred Plus



    Radix Cola Sdn Bhd sekali lagi telah berjaya mengeluarkan produk terbaru yang dikenali sebagai Radix Isotonic Plus, diperkaya dengan Honey Lemon, sesuai diminum pada bila-bila masa, bagi mereka yang mengalami dehidrasi juga sesuai seperti selepas melakukan riadah atau pun memandu di tempat yang panas terik.

    Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) serta ujian pemeriksaan makmal:

    28.10.10

    X-ploring PC 4: Flashblock


    Bukak2 je blog, ada benda-benda terbang. 

    Ada jugak bunyi2 lagu. Biasanya saya terus cari butang 'STOP".

    24.10.10

    Heal Your Tensiong




    (kaluh dop pahang mitok tulong kawang translate deh)

    Bijok jugop video Sami Yusof ni. Rase relax siket lepah tengok. Part best skali time ye tengoh nnyanyi bawah awan...

    Better theng lagu2 Melayu hak dop tau mende sekali leni. Lagu ni ade jugop mesej ye (bace kat bowoh skali)

    Ke sesape hak suke nnyanyi, buleh r hapal lirik nih

    Tapi nnyanyi dalam bilik doh la, malu ke orang je kalu nnyanyi kat public

    23.10.10

    Allah Maha Cahaya-Opick




    Jauh melangkah meniti waktu berlalu
    Jauh berjalan lewati berjuta warna kehidupan
    Tanpa sadari dalam cermin wajah ini
    Bertambah umurku dalam hidup yang semakin merapuh

    Allah bukalah hatiku, bimbing di jalan terangMu
    Selamatkanlah jiwa yang gelap dalam cahaya rahmatMu
    Allah Kau Maha Cahaya beri petunjuk sang jiwa
    Ampuni diri yang lelah kadang sesatku melangkah

    Allah Sang Maha Cahaya, menerangi gelap jiwa
    Allah Sang Maha Penguasa, padaNya hati berserah

    Begitu lirih
    Tanpa sadari airmata menjadi saksi banyak waktu sia-sia
    Tanpa sadari dalam cermin wajah ini
    Bertambah umurku dalam hidup yang semakin merapuh

    Allah bukalah hatiku, bimbing di jalan terangMu
    Selamatkan jiwa yang gelap dalam cahaya rahmatMu
    Allah Kau Maha Cahaya beri petunjuk sang jiwa
    Ampuni diri yang lelah kadang sesatku melangkah

    Jauh melangkah berharap hidup tak sia-sia
    Jauh berjalan harapkan kudapat ampunan

    22.10.10

    Final Exam

    Kalau ada silap tolong bagitau yek..biasalah manusia, selalu tersilap..   


    Hormat the others, then others will hormat you

    “Sheikh Rayyan, apa cerita menarik awak di Dagistan?”, saya bertanya.
    Rayyan tersenyum. Beliau baru sahaja pulang ke Jordan selepas lama menetap di sana. Bekerja sebagai guru di sebuah sekolah agama di negara bekas jajahan Soviet itu.
    “Oh, banyak cerita menarik. Tapi ada peristiwa yang saya nak kongsi dengan kamu. Tentang bid’ah membid’ah ni”, kata Rayyan.
    “Hah, kat Dagistan pun ada masalah ini ke?”, saya sedikit terkejut.

    “Ramai syabab Arab yang ikhlas datang berdakwah. Mereka memang bersungguh-sungguh. Tapi dakwah tanpa hikmah, lebih merosakkan dari memperelokkan”, sambung Rayyan.
    “Betul. Orang Malaysia kata, seperti tikus membaiki labu”, saya tersenyum.
    “Tikus memang makan labu. Maksud awak, pendakwah jadikan dakwah mereka sebagai profesyen ke?”, tanya Rayyan.

    20.10.10

    Berita Gembira Buat Peminat Mutiara

    Salam seindah suria kepada anda. Semoga hidup sentiasa ceria dan hebat!

    Anda peminat mutiara ke?(bukan Mutiara Sabri yek).

    Jika ya,mutiara yang macam mana yang anda minati?
    Yang ni?


    Atau yang ni?


    Ataupun yang ni?


      




    Maaf kerana saya tidak mampu membawakan anda mutiara2 itu. Namun, bersama saya ada sebutir mutiara yang lebih bernilai daripada mutiara2 di atas.Ia adalah suatu mutiara yang memberikan sinar kepada hati kita yang semakin suram dan gelap dari hari ke hari. Mutiara berharga ini dipetik dari kalam suci Al-Quran, yang kita baca setiap hari.

    Saban hari kita membaca, memeluk, mencium dan memegangnya, namun adakah cukup akan semua itu? (tanya diri kita sendiri dengan ikhlas).

    Sudah pasti tidak mencukupi. Tuntutan Al-Quran ke atas kita bukan sekadar membacanya sahaja, akan tetapi adalah lebih jauh lagi iaitu mendalami, mentadabbur, mengkaji, menyebar dan mengamalkannya.

    Mampukah untuk melakukan semua itu?

    Memang sukar untuk kita melakukannya sekarang. Namun,itu tidak bermakna kita perlu kekal begini. Sekadar membaca Al-Quran tanpa memahaminya, anda selaku mahasiswa tidak selayaknya begitu.

    Kita perlu "upgrade" prestasi kita dari hari ke hari. Cukuplah untuk kita berada pada tahap yang lama-sekadar membaca tanpa berusaha untuk mentadabburnya.

    Justeru, saya membawakan anda semua sebuah buku yang ringkas(ye la, kalau kompleks sangat tak habis baca pulak) dan tepat untuk menyahut seruan dan tuntutan di atas. Ditulis oleh Ustaz Syauqi Md Zahir Al-Kulimi, seorang pensyarah di matrikulasi UIA Petaling Jaya.

    Buku yang ringkas ini membawakan anda 18 mutiara wahyu dari alQuran dan pemahamannya secara mudah.

    Buku ini mendapat pujian daripada penulis terkenal, Azizi Hj Abdullah. Ikuti komenya tentang buku ini di sini.

    Semoga usaha saya ini akan mendapat rahmat dan berkat dari Ilahi. Bersama-sama kita tingkatkan pemahaman kita tentang Al-Quran.

    Dapatkan buku ini pada harga serendah RM10 sahaja.

    Anda boleh menghubungi saya di talian 013 628 4033 atau ym di hafiez_qori(at)yahoo.com.

    Hantarkan:

    Nama,
    Kos,
    Jumlah buku yg dikehendaki.

    Sama-sama kita hayatinya.



      ::"Mutiara Hati" penuh bererti::
      ::Mutiara Wahyu bekali dirimu::

    17.10.10

    Hiburan Yang Bermanfaat

    Mencari karya-karya seni lagu Islami yang mendukung ketulenan idea, bukanlah sesuatu yang mudah. Tambahan pula, kita dipenatkan oleh sebahagian munsyid yang cuba bereksperimen tidak tentu arah. Hanya segelintir sahaja yang konsisten, menampakkan jati diri yang tinggi, berkadar terus dengan bakat, dan yakin dengan genre yang dibawa. Salah seorang daripada segelintir itu adalah seorang karyawan prolifik [...]

    Mencari karya-karya seni lagu Islami yang mendukung ketulenan idea, bukanlah sesuatu yang mudah.

    Tambahan pula, kita dipenatkan oleh sebahagian munsyid yang cuba bereksperimen tidak tentu arah.

    Hanya segelintir sahaja yang konsisten, menampakkan jati diri yang tinggi, berkadar terus dengan bakat, dan yakin dengan genre yang dibawa.
    Salah seorang daripada segelintir itu adalah seorang karyawan prolifik dari seberang iaitu Aunur Rofiq Lil Firdaus atau lebih dikenali sebagai OPICK.
    Semenjak 2005, beliau terus konsisten menyumbangkan album-album Ramadan yang luar biasa. Bagi mereka yang terikat hanya kepada suara, pasti komen pantasnya akan berkata bahawa banyak lagu Opick kedengaran sama. Tetapi bagi pendengar yang menajamkan pendengaran kepada setiap satu butiran suara dan bunyi yang bergabung membentuk album Istighfar (2005), Semesta Bertasbih (2006), Ya Rahman (2007), Cahaya Hati (2008) dan Di Bawah Langit Mu (2009), OPICK ternyata seorang seniman yang berada di kelasnya yang tersendiri.

    Kali pertama disapa lagu Tombo Ati melalui album kompilasi Tausiyah Dzikir dan Nasyid oleh Ustadz K. H. Muhammad Arifin Ilham, saya berazam untuk tidak terlepas mengikuti perkembangan OPICK. Alhamdulillah, pada Ramadan 1431 ini, dengan bantuan sahabat saya yang juga peminat tegar OPICK iaitu Abu Fatihah, album terbaru OPICK berjaya diperolehi.

    Shollu Ala Muhammad”, menghidangkan kepada kita 10 buah lagu pop Islami yang mengekalkan sentuhan seperti album-album sebelumnya. Kekayaan karya OPICK bukan sekadar pada susunan muzik yang di luar kotak serta berani meninggalkan lenggok Arab tradisional, malah lirik-lirik yang diungkapkan amat menyentuh jiwa setiap yang mendengar. Terasa benar yang pengungkapan mesej itu datang dari tulisan serta sebutan yang bersungguh memaksudkan seruan memanggil manusia kepada Tuhan.

    Trek 1 Shollu Ala Muhammad, trek 5 Sholawat Muhammad dan trek 6, Pengakuan (I’tiraf) memaparkan pengolahan moden untuk syair-syair memuji Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam serta syair Abu Nawas yang pernah dibentangkan dengan begitu halus oleh Raihan pada tahun 2000 yang lalu.
    OPICK juga mengajak Fira ‘FLO’ berduet sama. Fira adalah juara pertama Festival Lagu Opick (FLO) peringkat remaja. Beliau bergandingan dengan OPICK untuk lagu Andai Waktu Memanggil, lagu yang sangat mesra dengan telinga dan jiwa saya. Selain Fira, OPICK juga mengajak Inggrid, juara peringkat kanak-kanak Festival Lagu Opick (FLO) berduet bersama di dalam persembahan lagu I’tiraf. Suntikan baru yang sungguh menyegarkan.

    Namun dalam kesemua lagu yang memenuhi album Shollu Ala Muhammad ini, trek 8 yang memaparkan lagu Tiada Duka Yang Abadi serta trek 9 dengan lagu Nyanyian Sepi adalah yang paling lekat ke jiwa saya.
    OPICK tidak pernah mengecewakan, biar pun saya sentiasa terlepas peluang menghadiri persembahan langsung beliau.
    Senarai lagu di dalam album Shollu Ala Muhammad ini adalah seperti berikut:
    1. Shollu Ala Muhammad feat Finalis FLO
    2. Allahu Akbar
    3. Andai Waktu Memanggil feat. Fira FLO
    4. Dengan-Mu Aku Tenang
    5. Sholawat Muhammad
    6. Pengakuan (I’tiraf) feat.  Inggrid FLO
    7. Dunia Tanpa Cinta-Nya feat. Dian FLO
    8. Tiada Duka yang Abadi
    9. Nyanyian Sepi
    10. Istighfar

    Terima kasih kepada Abu Fatihah yang menghadiahkan saya album ini. Saya sudah ada album lain untuk memberhentikan ‘Mahermania’ anak-anak saya yang tidak habis-habis meminta diputarkan lagu Insha Allah dan Baarakallaah itu.

    ABU SAIF @ www.saifulislam.com
    68000 AMPANG

    12.10.10

    Ulasan Berharga Daripada Seorang Sasterawan

     Ulasan Berharga Dari Seorang Sasterawan

    Alhamdulillah, Allahuakbar!

    Pemudaiman tidak menyangka yang setiap kerja amal dakwah yang kami usahakan mendapat perhatian dari orang ternama. Hasil karya pertama kami berjudul Mutiara Wahyu yang diterbitkan dua minggu yang lalu turut tidak terlepas dari pelbagai komen dan ulasan dari pelbagai pihak yang pelbagai latarbelakangnya. Terbaru, seorang yang kami anggap sasterawan dan mentor kami dalam bidang penulisan yang baru sebulan kami menziarahinya turut memberikan ulasannya. Sememangnya ulasan beliau mengenai buku ini tidak kami jangkakan kerana seorang yang telah bergelumang selama 40 tahun dalam bidang penulisan serta diiktiraf sebagai penulis prolifik di nusantara ini sudi meluangkan masa beliau, membeli, membaca serta memberi komen terhadap hasil karya kami yang tidak sehebat novel-novel karya beliau.

    Pemudaiman ingin menyampaikan segunung penghargaan buat Ustaz Azizi Abdullah (Tukya) yang sudi menulis ulasan ringkas mengenai buku kami yang tidak seberapa ini. Kami mengharapkan tunjuk ajar ustaz dalam bidang penulisan yang kami usahakan dalam blog ini. Segala galakan yang ustaz berikan semasa pertemuan kita tempoh hari ( http://pemudaiman.blogspot.com/2010/09/jejak-ziarah-ke-teratak-tukya.html) serta komen ustaz mengenai blog pemudaiman dalam blog http://aziziabdullah.blogspot.com/ akan kami gunakan sebaiknya dalam usaha dakwah kami.

    Buat pembaca dan peminat pemudaiman, kami sertakan di sini keseluruhan ulasan berharga dari seorang sasterawan:

    Pemudaiman dan Mutiara Wahyu
    Aidil Fitri hari ke empat 1431 yang lalu, saya dikunjungi oleh tiga anak muda dari pengajian tinggi. Seorang pensyarah dari UIA, seorang dalam proses PhDnya di USM yang bukan bidang keagamaan dan seorang lagi saya sudah lupa, tapi berperanan dalam ilmu-ilmu kebajikan.

    Mereka datang menziarahi orang-orang yang mereka rasa patut diziarahi dan mereka memberitahu, mereka adalah kumpulan dari blog http://pemudaiman.blogspot.com. Mereka mewujudkan blog tersebut hanya semata-mata sebagai wadah dakwah, menyampaikan apa yang dirasakan patut, sesuai dengan ilmu dan perjuangan mereka.

    Saya tersentak kerana ada juga golongan anak muda yang begitu prihatin tentang perlunya ilmu disebarkan dan ia tentunya secara percuma. Saya berfikir, alangkah baiknya jika ramai lagi yang dengan sukarela berbuat begini. Mereka dari kalangan terpelajar dan tentunya ilmu yang mereka lontarkan tidak sia-sia.

    Baru-baru ini saya ke Medan Indonesia dengan hasrat mencari sedikit buku-buku. Di antara buku yang saya beli ialah “Menyibak Rahsia Sains Bumi Dalam Al-Qur`an’, ‘Mencari Tuhan Yang Hilang’, ‘Islam & Ekologi Manusia’ dan ‘The Amazing Stories of Al-Qur`an’. Buku-buku ini sangat hebat, termasuk juga dari segi jodolnya. Kehebatan jodol buku-buku Indonesia, menjadikan saya melontar kata dalam wacana TVRI SUMUT di hari saya ke sana, sebagai buku-buku yang penuh dengan penipuan jodol, touching dan memancing.

    Kembalinya, saya menemui sebuah buku kecil dan nipis dari Pemudaiman ini, yang ditulis oleh Mohd. Syauqi Mod Zahir, salah seorang penggerak blog dan kerjamal ini bertajuk ‘Mutiara Wahyu.’


    Huraian dan penulisan buku ini tidaklah sehebat mana, tetapi pemilihan mauduk (tematik) yang kemudian diadakan sedikit rengkasan, ulasan menjadikan buku ini sangat perlu dibaca oleh semua peringkat.

    Saya tertarik dengan pancingan tajuknya seperti Qur`an dan Gunung, di mana sebuah buku Indonesia yang saya beli bertajuk Murka Alam, seakan begitu persamaannya. Kemudian ‘Manusia Pemakan Bangkai’, ‘Anak dan Isteri Menjadi Musuh,’ ‘Eksperimen 4 Ekur Burung,’ dan lain-lain.

    Buku setebal hanya 104 muka, tidak membebankan untuk menghabiskan bacaan bagi mereka yang pemalas. Ia rengkas dan padat. Setiap ayat akan diulas dan disisip dengan maksud, dititip untuk amal.

    Memang tepat hanya untuk mereka yang ingin Tadabbur dan tafakkur. Pelajar university sangat sesuai menjadikan ia ‘halaqah’.

    Alangkah baiknya mana-mana korporat atau individu yang memiliki kelapangan kewangan, membelinya beberapa nakshah dan disedekah kepada setiap masjid sebagai pengisi khutub khanah. Ia pasti berfaedah.
    http://aziziabdullah.blogspot.com/2010/10/pemudaiman-dan-mutiara-wahyu.html



    My Comments:

    Siapalah kita untuk membandingkan pendapat sendiri dengan karayawan yg besar. Pandangan mereka sudah pasti tajam dan penuh perhatian. Mungkin kita sukar untuk mencapai idea/aspek2 yang sukar, namun apabila sudah ditunjukkan jalannya maka kita perlu mencapai dan menghalusinya.

    Jika anda berminat untuk mendapatkan buku ini, boleh hubungi saya di 013 628 4033

    -berkongsi, berkongsi dan berkongsi(yang baik)-

    7.10.10

    Tinggalkan: Jalan terbaik apabila menemui keraguan


    Kita sering kali berkonflik dalam hidup, apabila menemui sesatu yang kita sukai tetapi statusnya tidak meyakinkan kita.

    Mahu ambil atau tidak?

    Kalau tak ambil, rugi.

    Kalau tak ambil, tak boleh la aku rasa keenakannya.

    Tinggalkan!

    Jalan terbaik adalah dengan meninggalkannya.

    Kenapa?

    Kerana kita perlu menyedari bahawa kemahuan kita itu timbul daripada hawa nafsu kita sendiri, yang kebiasaannya membawa diri kita ke lembah kehancuran. Keneakan dan kesedapannya hanya sekadar di mulut. Sebaik sahaja turun ke perut, maka penyesalan akan mendatang.

    Menyesal kerana terlalu mengikut hawa nafsu.

    Menyesal kerana terfikirkan kemungkinan bahawa bahan itu tidak halal.

    Menyesal kerana diri terdedah kepada bahan yang memudharatkan tubuh.

    Konsepnya adalah seperti yang perlu kita lakukan apabila kita dilalaikan dalam solat. Jika berkira2 samada telah membuat 2 rakaat ataupun 3, maka kita perlu menghapuskan keraguan itu dengan memngambil yang 2. Semestinya falsafah solat itu perlu kita amalakan dalam kehidupan kita.

    Imam Nawawi juga meletakkan hal ini sebagai antara yang penting. Beliau memasukkan hadis berkenaan perkara yang syubahat dan tindakan yang patut kita ambil.



    عَنْ أَبِي عَبْدِ الله النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيْر رَضِيَ الله عَنْهُمَا قَالَ: سَمِعْتُ رَسُوْلَ الله وسلم یَقُوْلُ:
    (( إِنَّ الحَلاَلَ بَيِّنٌ وَإِنَّ الحَرَامَ بَيِّنٌ وَبَيْنَهُمَا أُمُوْرٌ مُشْتَبِهَاتٌ لا یَعْلَمُهُنَّ كَثِيرٌ
    مِنَ النَّاسِ، فَمَنِ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ فَقَدِ اسْتَبْرَأَ لِدِیْنِهِ وَعِرْضِهِ وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ وَقَعَ فِي
    الحَرَامِ آَالرَّاعِي یَرْعَى حَوْلَ الحِمَى یُوشِكُ أَنْ یَرْتَعَ فِيْهِ. أَلاَ وَإِنَّ لِكُلِّ مَلِكٍ حِمَى، أَلاَ وَإِ ن
    حِمَى اللهِ مَحَارِمُهُ. أَلاَ وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ آُلُّهُ، وَإِذَا فَسَدَتْ فَسد
    الْجَسَدُ كلُّهُ، أَلاَ وَهِيَ الْقَلْبُ)). رواه البخاري ومسلم

    Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah
    mendengarRasulullah SAW bersabda:
    Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.
    Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkaraperkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.Ketahuilah ia adalah hati.
    Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.

    3.10.10

    Buat Habis Baik



    Moto Sekolah

    Buat Habis Baik, itulah kata-kata yang selalu saya dengari ketika berada di SMKADG, selalu sahaja diulang-ulang oleh Ustazah Napisah(Pengetua ketika itu). Saya masih mentah ketika itu, tidak terkesan pun dengan kata-kata itu.

    Namun, sekarang suasananya begitu berbeza. Perjalanan hidup yang sibuk dan mencabar membuatkan kata-kata ini kembali terngiang-ngiang di ingatan, sehinggalah anda dapat menatapnya sekarang. Maksudnya begitu mendalam, penting namun sukar diadaptasi ke dalam hidup seharian.

    Dalam mengejar dan melaksanankan sesuatu, kita perlu merebut dan menggunakan setiap peluang yang ada di hadapan kita dengan sebaiknya. Kita perlu mendalami bidang yang kita sedang daki ketika masih dalam proses pembinaannya, bukan ketika baru tersedar akan kepentingan memanfaatkan peluang yang ada.

    Konsepnya jelas, kita perlu bersungguh-sungguh dan menumpukan perhatian terhadap tugas utama kita. Belajarlah bersungguh-sungguh ketika masih di universiti, bukannya ketika merasa susah dalam bekerja. Tumpukanlah perhatian sepenuhnya ketika berada dalam kelas, kerana penerangan yang diberikan adlah yang terbaik.

    Yang Terbesar Selalu Diabaikan

    Namun,apakah perkara yang terbesar yang perlu kita berikan perhatian? Semestinya perkara yang berkaitan dengan matlamat paling jauh kita. Kita sekarang sedang berada dalam suatu kebun, maka berkebunlah dengan sebaik-baiknya, sesungguh-sungguhnya. Beribadatlah dengan ssesungguhnya ketika masih di dunia, kerana kita tak mungkin kembali setelah berada di akhirat.

    Sama-sama kita renungi, firman Allah yang menyatakan:


    Dan, jika sekiranya kamu melihat mereka ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhannya, (mereka berkata): "Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami (ke dunia), kami akan mengerjakan amal saleh, sesungguhnya kami adalah orang-orang yang yakin." 


    Apabila sudah berada di akhirat dan menyaksikan azab yang bakal diterima barulah mahu percaya? Sudah terlambat.

    13.9.10

    Welcome To My World: Nuclear Assignment

    Assalamualaikum to you bro and sis, may Allah take care of you and making you drowned into HIS true love.

    Today is the third day of aidilfitri, and i'm feeling tired after visitng my schoolmate and my teacher. Although I'm having difficulties( lazyness and time shortage) to continue filling my blog with my words and blabbering, many ideas come and urging me to write.

    Why don't I do my assignment at my blog?together with filling the blog with some info? Nah! It is good for me and you too insyaAllah. I can sharpen my mind + doing homewerk while you can 'jenguk2' to my world. Beside, you can critics and make improvement to my work =).





    Now lets start with nuclear assignment which was given during this raya holidays. In this assignment, we are required to do some research/finding on the usage of radiopharmaceuticals in detection of some disease(number 8). My group are required to do research on the usage of radiopharmaceutical in the detection of breast cancer.

    Then, our group leader, Syahmi divide the work to each person. He gave me the third part from the outline: Radiolabelling process.












    Radiopharmaceutical?

    A radiopharmaceutical is a radioactive compound used for the diagnosis
    and therapeutic treatment of human diseases.In nuclear medicine nearly
    95% of the radiopharmaceuticals are used for diagnostic purposes, while the
    rest are used for therapeutic treatment. Radiopharmaceuticals usually have
    minimal pharmacologic e¤ect, because in most cases they are used in tracer
    quantities.

    What Is Radiolabelling?

     A radiopharmaceutical has two components: a radionuclide and a phar-
    maceutical.

    The usefulness of a radiopharmaceutical is dictated by the char-
    acteristics of these two components. In designing a radiopharmaceutical, a
    pharmaceutical is first chosen on the basis of its preferential localization in a
    given organ or its participation in the physiologic function of the organ.
    Then a suitable radionuclide is tagged onto the chosen pharmaceutical such
    that after administration of the radiopharmaceutical, radiations emitted from
    it are detected by a radiation detector. Thus, the morphologic structure or
    the physiologic function of the organ can be assessed.In a radiolabeled compound, atoms or groups of atoms of a molecule are substituted by similar or different radioactive atoms or groups of atoms.


















    The Radiolabelling Process

    There are about 6 major method of radiolabelling like:

    1.Isotope exchange
    2.Introduction of a foreign label
    3.Labeling with bifunctional chelating agent
    4.Biosynthesis
    5.Recoil labeling
    6.Excitation labeling

    The radiopharmaceutical used for the detection of breast tumors (miraluma) is 99m Tc-sestamibi.






     











    References

    Fundamentals of Nuclear Pharmacy,
    Fifth Edition,
    Gopal B. Saha 79-123

    For sisters, you should do self check for any strange sign of breast condition regularly. If you find any lump or uncomfort  sign, you should consult any doctors immediately.

    And remember to do X-ray/scanning to your heart. Who knows you might find these viruses.



    Any critics or idea exchange?

    30.8.10

    Perlukah Mem'FORMAT' laptop?

    Perlu? ke tak?

    Jawapannya bergantung kepada kondisi laptop anda. Ianya menjadi perlu jika:
    1)laptop dah terlalu berat, beroperasi pada kelajuan siput bercangkerang timah
    2)terlalu banyak virus yang mendiami dan mengacau
    3)mahu mendapatkan latest n fastest application.
    4)dan lain2

    Tak perlu jika:
    1)laptop masih baru dibeli dan laju gilerr
    2)sayang nak format
    3)xde sebab
    4)dan lain2

    Precaution Steps Sebelum Hantar Untuk Diformat:
    1)Simpan data ke tempat lain@ partition D(jika ada)
    2)Catatkan spesifikasi laptop(e.g berapa jumlah ram)
    3)Pastikan kepada keperluan untuk memformat

    Kadang-kadang, tidak perlu pun untuk kita memformat laptop. Mungkin kita tersilap install software yang tidak sesuai menyebabkan operating sistem (OS) menjadi tidak stabil. Jika terjadi sedemikian, cuma buang balik software yang diinstall tadi.

    Yang penting sekali, kita perlu bertanya kepada kawan2 sebelum membuat sebarang keputusan.

    Bacaan selanjutnya: KLIK

    26.8.10

    Kenapa Yahudi Bijak?

    by Danish Irfan on Friday, August 27, 2010 at 8:24am
    Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

    Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

    Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

    Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

    Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

    Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

    Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

    Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

    Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

    Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

    Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

    Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!







    Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

    Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik (bagi umat Islam lebih baik diperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran - admin). Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali! Di sini perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menakjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!


    Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

    Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! ' Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

    Penulis : Dr. Stephen Carr Leon
    Di alih bahasa oleh :Adibah Mohd NoorMatriculation Lecturer, Department of SciencesUIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.

    (Bukan menyokong Hitler, tetapi hanya untuk membuka minda kita - Admin)

    http://syurgadidunia.blogspot.com/


    21.8.10

    Ramadhan Terakhir

    Alangkah bertuahnya kita kerana masih dikurniakan Allah dengan peluang untuk sampai ke bulan Ramadhan. Janganlah kita sia-siakannya dengan melakukan amalan yang tidak berfaedah.





    Video ini dibuat sempena ifthar kelas. Ketika dalam proses pembikinannya, saya tidaklah merasakan sebarang kesedaran yang mendalam lantaran waktu yang terdesak. Namun, setelah saya menontonnya semula beberapa kali, barulah saya merasakan suatu perasaan yang lain, rasa sebak.

    Semoga bermanfaat!

    *Untuk kesan mendalam, sila gunakan sistem suara yang bagus.

    18.8.10

    Masyarakat Masa Depan Yang Haru Biru


    Hari ini saya mendapat satu kiriman e-mail yang sangat menggerunkan. Cukup menggerunkan jika diteliti akan kesannya pada masa hadapan. Sama-sama kita bayangkan jika:

    1)Setiap hari anda menjalankan urusan harian dengan penzina-penzina.Berjual beli, berurusan bank,mendaftar, belajar memandu dan seluruh urusan hidup anda 24 jam.

    2) Anak-anak anda bergaul dengan anak-anak yang tidak berbapa, dan mungkin juga tidak beribu-bapa (kerana disumbangkan ke hub pembuangan bayi).

    3)Anda dan anak-anak anda dikelilingi oleh lelaki-lelaki yang bernafsu binatang di mana-mana sahaja, di stesen bas, di sekolah, di kedai-kedai, di kawasan tempat tinggal anda. Mereka selalu memerhatikan anda, mencari mana-mana peluang untuk meratah dan merampas juga mencabul kehormatan anda.

    Ibaratnya, di mana-mana sahaja anda berada anda akan sukar untuk mendapatkan keamanan. Adakah mustahil untuk berlaku sedemikian? Semestinya tidak.Dapat kita jangkakan suasana akan datang seandainya kita memerhatikan keadaan semasa sekarang. Di sini saya sertakan kiriman tersebut. Mungkin sudah ramai yang mendapatnya akan tetapi semestinya masih ramai lagi yang tidak.

     _________________________________________________________

    1. Iklim sosial negara kita kian teruk dan parah . Nilai maruah dan harga diri telah turun semurah sekeping kad prepaid . Jika seketika dulu dunia dikejutkan oleh tindakan Natalie Dylan dari San Diego USA [ 22 tahun ] melelong daranya dan dibida oleh seorang lelaki Britain dengan harga 2.5 juta pound [ RM 13 juta ] , kemudian Miss Spring [ 17 tahun ] melelong daranya turun pada bidaan serendah RM 1 juta dan Alina Persia [ 18 tahun ] pula menerima bidaan 10 Ribu euro apabila beliau turut melelong daranya . Tetapi anak - anak gadis Malaysia ada yang melelong daranya dengan mee goreng sepinggan dan kad prepaid sekeping . Demikianlah harga maruah yang semakin susut malah hancur dan binasa .

    2. Apabila maruah dan harga diri boleh dilelong dan digadai semurah itu , apalagi nilai yang ada pada manusia seperti itu untuk dipertahankan . Mereka akhirnya menjadi hamba nafsu yang tidak lagi mengenal syurga dan neraka atau dosa dan pahala . Hidup mereka hanya diabadikan kepada perut dan apa yang berada dibawah perut . Rosak nilai , hancur maruah dan binasa tamadun .
    Akhir - akhir ini , negara kita semakin menggerunkan . Sungguh menakutkan apabila statistik jenayah rogol , zina dan buang bayi ini semakin berleluasa seperti tidak menunjukkan tempoh tamatnya. Bermula dengan pergaulan bebas , pil ectasy , dadah , arak , pusat pelacuran , filem porno , laman lucah dan sebagainya sehinggalah kes rasuah dan pelbagai lagi kes-kes yang berprofil tinggi.

    3.Saya memerhatikan sejak kebelakangan ini untuk tempoh beberapa tahun seperti menunjukkan satu trend bahawa bulan Julai , August dan Sept adalah bulan yang cukup banyak kes buang bayi dilaporkan dan ditemui . Jika bulan Julai , August dan September ini bulan menetas ertinya bulan December sebelumnya adalah musim mengawan . Dalam bahasa mudah , jika bulan Julai , August dan September ini adalah bulan buang bayi ertinya bulan December sebelumnya adalah bulan berzina . [ sebab tidak mungkin berzina bulan ini , bulan depan buang bayi ]

    3. Bulan December adalah bulan terakhir bagi setiap tahun menurut kalendar Masihi . Biasanya di negara kita akan menyambut kedatangan tahun baru detik 12.00 am 1 January dan sambutan itu akan dirayakan dengan pesta - pestaan , konsert hiburan , tari menari sedari awal malam sehingga ke awal pagi esoknya . Tentunya pula pesta - pesta itu akan diserikan lagi dengan arak , pil ectasy , pil kuda dan pelbagai bahan khayal untuk membekalkan tenaga kepada melakukan maksiat semaksima mungkin .

    4. Pengalaman saya meronda bersama dengan skuad akivis dakwah jelas menunjukkan bahawa malam sambutan tahun baru inilah menjadi musim mengawan beramai - ramai atau besar - besaran pasangan - pasangan yang tidak mengenal lagi batas dosa dan pahala . Sebahagian besar mereka adalah remaja atau anak - anak yang mengawan semahunya memuaskan nafsu liar mereka . Akhirnya 7 atau 8 atau 9 bulan kemudian tibalah masa menetas . Kini kita boleh saksikan bagaimana pesta menetas pula di dada - dada akhbar yang saya yakin akan berkurang sedikit selepas September nanti . Berikut saya senaraikan kes-kes buang bayi yang berlaku antara Julai dan Ogos yang sempat saya rekodkan untuk tatapan pembaca-pembaca budiman sekalian:

    SANDAKAN [ 3 Julai 2010 ] Mayat seorang bayi perempuan ditemui di tapak pelupusan sampah di Batu 8 Jalan Fook Kim .

    JOHOR BHARU [ 12 Julai 2010 ] Mayat bayi lelaki yang disimpan di dalam sebuah beg plastik di kawasan semak ditemui oleh orang awam yang melalui kawasan itu .

    JOHOR BHARU [ 22 Julai 2010 ] Seorang bayi perempuan ditinggalkan dalam sebuah beg berhampiran hentian bas dekat Hospital Sultan Ismail sebelum ditemui seorang pekerja kilang wanita yang sedang menunggu bas di tepi jalan pesiaran Mutiara Emas yang mengesyaki sesuatu apabila melihat sebuah beg bergerak - gerak .

    KUALA LUMPUR [ 24 Julai 2010] Mayat bayi perempuan baru lahir yang dibungkus dalam beg plastik ditemui bersama longgokan sampah di Flat Sri Kelantan Bandar Baru Sentul. Mayat yang masih bertali pusat dan diselimuti dengan kain batik itu ditemui dalam tong sampah oleh pengutip barangan lusuh ketika menggeledah tong sampah di flat itu .

    NIBONG TEBAL [ 31 Julai 2010 ] Seorang bayi perempuan yang masih hidup ditinggalkan berbalut dengan plastik dan kertas surat khabar di kaki lima sebuah bangunan kedai di taman Cegar Simpang Ampat .

    KUALA LUMPUR [ 6 August 2010 ] seorang bayi perempuan yang baru dilahirkan ditinggalkan dalam sebuah lubang paip dalam longkang berhampiran sebuah stesen minyak di Klang Gate.

    GEORGE TOWN [ 9 August 2010 ] Janin bayi lelaki dipercayai digugurkan ditemui seorang lelaki pemungut tin kosong dalam tong sampah di Pasar Borong Pulau Mutiara Jalan Makloom.

    TAMPIN [ 10August 2010 ] Tidak sampai 4 jam selepas dilahirkan , seorang bayi perempuan terpaksa menahan sejuk lapar sambil menangis akibat ditinggalkan dihadapan sebuah rumah di Air Kuning Selatan dekat Gemencheh .

    TANAH MERAH [ 12 August 2010 ] Bayi perempuan masih bertali pusat dipercayai dibuang sejak seminggu lalu ditemui seorang murid di dalam lubang kumbahan najis di belakang asrama sebuah kolej di bandar Bukit Bunga .

    MELAKA [ 12 August 2010 ] Bayi baru dilahirkan dan masih hidup ditemui dalam tong sampah berdekatan pondok kawalan sebuah kilang plastik di Ayer keroh . Bayi perempuan yang masih bertali pusat itu dimasukkan dalam sebuah beg pakaian berwarna hitam sebelum dibuang ke dalam tong sampah.

    KELANTAN , MELAKA DAN KUALA LUMPUR [13 August 2010 ] 3 kes lagi pembuangan bayi telah dilaporkan dalam tempoh 24 jam di kelantan , Melaka dan Kuala Lumpur .

    PETALING JAYA [ 15 August 2010 ]- Meskipun kerajaan telah mengumumkan akan bertindak tegas terhadap pesalah kes buang bayi, ia masih gagal memberi kesedaran malah perbuatan itu berlaku lagi. Kali ini, mayat seorang bayi perempuan ditemui dalam sebuah beg sandang yang tersangkut di tebing Sungai Tambun, Kota Damansara di sini hari ini.

    Terkini, saya mendapat maklumat bahawa ada juga kes buang bayi yang berlaku semasa waktu sahur. Saya tergelak sekejap kemudian beristighfar apabila membaca kenyataan ini. Maafkan saya!

    Saudara,apa yang berlaku ini? Kiamat sudah dekat saudara. Persoalannya,bersediakah kita?

    Astaghfirullah...

    (Adaptasi dari sebuah blog)

    p/s: sila forward kepada seramai mungkin kawan2 kita supaya mereka sedar akan apa yang berlaku sekarang.Tak cukup dengan kita menggeleng-gelengkan kepala

    fwd drpd [Nur Qaseh August 17 at 1:16pm]

    -------------------------------------------------------------
    Sanggupkah anda hidup dalam suasana begini?

    Hanya melihat dan membiarkan suasana semakin parah?

    Mungkin hari ini bukan anda yang jadi mangsa, akan tetapi esok lusa siapa tahu?

    Mungkin bukan anda yang terkena, akan tetapi suatu hari nanti mungkin ibu anda, mungkin adik anda, mungkin isteri anda, mungkin cucu anda...


    4.8.10

    Anda Kesah Ke X?

    Sambil2 minum n makan malam, kitorang sembang2 pasal keadaan negara sekarang. Dah pelbagai kes2 yang semakin membimbangkan berlaku.

     Bekas Adun ditemui mati ditembak.

    Pelacuran budak2 sekolah menengah.


    Temubual budak sekolah menengah yang tanpa malu sedikit pun mengakui sudah biasa melakukan hubungan seks sekitar 40 kali. Kadang2 secara beramai-ramai.

    Pada petang tadi, ditemui budak sekolah rendah, sekitar darjah tiga di kawasan itu. Sedang malu2 menghisap rokok. Setelah dicabar oleh rakan-rakanya maka dia meneruskannya juga.

    Perbincangan kami singgah berkenaan video temubual warga barat yang  mempunyai pengetahuan am yang sangat cetek. Tidak tahu siapakah presiden mereka sendiri. Tidak tahu berkenaan Palestin.

    Reflek video itu berbalik kepada kita juga. Masyarakat kita turut tidak terlepas daripada situasi itu. Cubalah buat surwey sendiri di kalangan sahabat2 kita. Tanyakan soalan mudah tentang isu semasa sekarang. Tentang felda, tentang petronas, tentang kecurian. Lihat sendiri akan reaksi mereka.

    Betapa masyarakat sekarang semakin tidak peduli tentang keadaan semasa. Biarlah apa pun yang berlaku, asalkan aku hidup selesa. Asalkan aku boleh belajar elok2. Asalka aku lulus.

    Nah, nanti tanggunglah akibatnya. Setelah bekerja, berurusanlah dengan mereka2 yang tidak berbapa yang sah.(Statistik anak luar nikah sudah mencapai angka ribuan). Mereka akan membesar dan mengelilingi kita. Jika kita selamat, belum tentu lagi dengan anak2 kita, pasangan2 kita. Atau, cucu2 kita.

    Sebuah kapal, sedang elayar di lautan dalam. Pekerja di bahagian dalam perlu meminta bantuan orang di bahagian atas untuk mendapatkan air laut. Seorang dari kalangan mereka berkata 'bukankah lebih mudah jika kita menebuk lubang kapal ini. Tak perlu untuk menyusahkan orang di atas lagi'. Jika anda selaku orang yang berada di bahagian atas membiarkan sahaja, maka tenggelamlah bersama2 mereka. Semuanya kerana anda tidak menegah, atau hanya mengharapkan orang lain untuk menegah. Anda cuma sibuk menguruskan hal sendiri, tidak peduli sama sekali akan apa yang terjadi pada diri.