28.10.10

X-ploring PC 4: Flashblock


Bukak2 je blog, ada benda-benda terbang. 

Ada jugak bunyi2 lagu. Biasanya saya terus cari butang 'STOP".


Kadang-kadang ada tulisan yang bergerak2.



Ada jugak alat bagi makan ikan maya

Ada benda gerak2


Sila bagi komen




Tapi terpulanglah, tu korang punya blog. Isi banyak-banyak lagi dengan aplikasi, biar jadi lambat untuk di load.


Dan yang paling sakit hati, tetiba je keluar iklan widgeo yang menyerabutkan..Ada body scanner lah, iphone lah dan macam2 lagi.

Macam kita ni bodoh sangat dalam menilai

Semua ni menggangu 'information retrieval process' atau proses mendapatkan maklumat atau juga proses memahami apa yang ditulis.

Tapi takpe, sekarang dah tak jadi problem lagi. Kepada sesape yang rasa serabut jugak ngan benda-benda ni, anda digalakkan meng'install' flash blocker kat browser anda. Yang saya tahu untuk Mozilla je. Untuk IE, Opera, Chrome atau yg lain korang cari sendiri yek.

Cara-caranya adalah:

1) Click 'Tool'


2. Click "Add-Ons"

3.Search "flashblock" dan install.

Flashblock
4. Restart "Mozillla" and enjoy!

Video2 yg menggunakan flash will not automatically played. Jadi, anda perlu click atas lambang flash tu dan video akan dimainkan seperti biasa.

Jika anda berhadapan dengan masalah, boleh utarakan di sini.

-Smile-



2 comments:

NaNiEy said...

mcm kenal je flash widget tuh....haha

Ukhar said...

hehe...shhh, buat senyap je doh... =)