12.10.10

Ulasan Berharga Daripada Seorang Sasterawan

 Ulasan Berharga Dari Seorang Sasterawan

Alhamdulillah, Allahuakbar!

Pemudaiman tidak menyangka yang setiap kerja amal dakwah yang kami usahakan mendapat perhatian dari orang ternama. Hasil karya pertama kami berjudul Mutiara Wahyu yang diterbitkan dua minggu yang lalu turut tidak terlepas dari pelbagai komen dan ulasan dari pelbagai pihak yang pelbagai latarbelakangnya. Terbaru, seorang yang kami anggap sasterawan dan mentor kami dalam bidang penulisan yang baru sebulan kami menziarahinya turut memberikan ulasannya. Sememangnya ulasan beliau mengenai buku ini tidak kami jangkakan kerana seorang yang telah bergelumang selama 40 tahun dalam bidang penulisan serta diiktiraf sebagai penulis prolifik di nusantara ini sudi meluangkan masa beliau, membeli, membaca serta memberi komen terhadap hasil karya kami yang tidak sehebat novel-novel karya beliau.

Pemudaiman ingin menyampaikan segunung penghargaan buat Ustaz Azizi Abdullah (Tukya) yang sudi menulis ulasan ringkas mengenai buku kami yang tidak seberapa ini. Kami mengharapkan tunjuk ajar ustaz dalam bidang penulisan yang kami usahakan dalam blog ini. Segala galakan yang ustaz berikan semasa pertemuan kita tempoh hari ( http://pemudaiman.blogspot.com/2010/09/jejak-ziarah-ke-teratak-tukya.html) serta komen ustaz mengenai blog pemudaiman dalam blog http://aziziabdullah.blogspot.com/ akan kami gunakan sebaiknya dalam usaha dakwah kami.

Buat pembaca dan peminat pemudaiman, kami sertakan di sini keseluruhan ulasan berharga dari seorang sasterawan:

Pemudaiman dan Mutiara Wahyu
Aidil Fitri hari ke empat 1431 yang lalu, saya dikunjungi oleh tiga anak muda dari pengajian tinggi. Seorang pensyarah dari UIA, seorang dalam proses PhDnya di USM yang bukan bidang keagamaan dan seorang lagi saya sudah lupa, tapi berperanan dalam ilmu-ilmu kebajikan.

Mereka datang menziarahi orang-orang yang mereka rasa patut diziarahi dan mereka memberitahu, mereka adalah kumpulan dari blog http://pemudaiman.blogspot.com. Mereka mewujudkan blog tersebut hanya semata-mata sebagai wadah dakwah, menyampaikan apa yang dirasakan patut, sesuai dengan ilmu dan perjuangan mereka.

Saya tersentak kerana ada juga golongan anak muda yang begitu prihatin tentang perlunya ilmu disebarkan dan ia tentunya secara percuma. Saya berfikir, alangkah baiknya jika ramai lagi yang dengan sukarela berbuat begini. Mereka dari kalangan terpelajar dan tentunya ilmu yang mereka lontarkan tidak sia-sia.

Baru-baru ini saya ke Medan Indonesia dengan hasrat mencari sedikit buku-buku. Di antara buku yang saya beli ialah “Menyibak Rahsia Sains Bumi Dalam Al-Qur`an’, ‘Mencari Tuhan Yang Hilang’, ‘Islam & Ekologi Manusia’ dan ‘The Amazing Stories of Al-Qur`an’. Buku-buku ini sangat hebat, termasuk juga dari segi jodolnya. Kehebatan jodol buku-buku Indonesia, menjadikan saya melontar kata dalam wacana TVRI SUMUT di hari saya ke sana, sebagai buku-buku yang penuh dengan penipuan jodol, touching dan memancing.

Kembalinya, saya menemui sebuah buku kecil dan nipis dari Pemudaiman ini, yang ditulis oleh Mohd. Syauqi Mod Zahir, salah seorang penggerak blog dan kerjamal ini bertajuk ‘Mutiara Wahyu.’


Huraian dan penulisan buku ini tidaklah sehebat mana, tetapi pemilihan mauduk (tematik) yang kemudian diadakan sedikit rengkasan, ulasan menjadikan buku ini sangat perlu dibaca oleh semua peringkat.

Saya tertarik dengan pancingan tajuknya seperti Qur`an dan Gunung, di mana sebuah buku Indonesia yang saya beli bertajuk Murka Alam, seakan begitu persamaannya. Kemudian ‘Manusia Pemakan Bangkai’, ‘Anak dan Isteri Menjadi Musuh,’ ‘Eksperimen 4 Ekur Burung,’ dan lain-lain.

Buku setebal hanya 104 muka, tidak membebankan untuk menghabiskan bacaan bagi mereka yang pemalas. Ia rengkas dan padat. Setiap ayat akan diulas dan disisip dengan maksud, dititip untuk amal.

Memang tepat hanya untuk mereka yang ingin Tadabbur dan tafakkur. Pelajar university sangat sesuai menjadikan ia ‘halaqah’.

Alangkah baiknya mana-mana korporat atau individu yang memiliki kelapangan kewangan, membelinya beberapa nakshah dan disedekah kepada setiap masjid sebagai pengisi khutub khanah. Ia pasti berfaedah.
http://aziziabdullah.blogspot.com/2010/10/pemudaiman-dan-mutiara-wahyu.htmlMy Comments:

Siapalah kita untuk membandingkan pendapat sendiri dengan karayawan yg besar. Pandangan mereka sudah pasti tajam dan penuh perhatian. Mungkin kita sukar untuk mencapai idea/aspek2 yang sukar, namun apabila sudah ditunjukkan jalannya maka kita perlu mencapai dan menghalusinya.

Jika anda berminat untuk mendapatkan buku ini, boleh hubungi saya di 013 628 4033

-berkongsi, berkongsi dan berkongsi(yang baik)-

No comments: