18.8.10

Masyarakat Masa Depan Yang Haru Biru


Hari ini saya mendapat satu kiriman e-mail yang sangat menggerunkan. Cukup menggerunkan jika diteliti akan kesannya pada masa hadapan. Sama-sama kita bayangkan jika:

1)Setiap hari anda menjalankan urusan harian dengan penzina-penzina.Berjual beli, berurusan bank,mendaftar, belajar memandu dan seluruh urusan hidup anda 24 jam.

2) Anak-anak anda bergaul dengan anak-anak yang tidak berbapa, dan mungkin juga tidak beribu-bapa (kerana disumbangkan ke hub pembuangan bayi).

3)Anda dan anak-anak anda dikelilingi oleh lelaki-lelaki yang bernafsu binatang di mana-mana sahaja, di stesen bas, di sekolah, di kedai-kedai, di kawasan tempat tinggal anda. Mereka selalu memerhatikan anda, mencari mana-mana peluang untuk meratah dan merampas juga mencabul kehormatan anda.

Ibaratnya, di mana-mana sahaja anda berada anda akan sukar untuk mendapatkan keamanan. Adakah mustahil untuk berlaku sedemikian? Semestinya tidak.Dapat kita jangkakan suasana akan datang seandainya kita memerhatikan keadaan semasa sekarang. Di sini saya sertakan kiriman tersebut. Mungkin sudah ramai yang mendapatnya akan tetapi semestinya masih ramai lagi yang tidak.

 _________________________________________________________

1. Iklim sosial negara kita kian teruk dan parah . Nilai maruah dan harga diri telah turun semurah sekeping kad prepaid . Jika seketika dulu dunia dikejutkan oleh tindakan Natalie Dylan dari San Diego USA [ 22 tahun ] melelong daranya dan dibida oleh seorang lelaki Britain dengan harga 2.5 juta pound [ RM 13 juta ] , kemudian Miss Spring [ 17 tahun ] melelong daranya turun pada bidaan serendah RM 1 juta dan Alina Persia [ 18 tahun ] pula menerima bidaan 10 Ribu euro apabila beliau turut melelong daranya . Tetapi anak - anak gadis Malaysia ada yang melelong daranya dengan mee goreng sepinggan dan kad prepaid sekeping . Demikianlah harga maruah yang semakin susut malah hancur dan binasa .

2. Apabila maruah dan harga diri boleh dilelong dan digadai semurah itu , apalagi nilai yang ada pada manusia seperti itu untuk dipertahankan . Mereka akhirnya menjadi hamba nafsu yang tidak lagi mengenal syurga dan neraka atau dosa dan pahala . Hidup mereka hanya diabadikan kepada perut dan apa yang berada dibawah perut . Rosak nilai , hancur maruah dan binasa tamadun .
Akhir - akhir ini , negara kita semakin menggerunkan . Sungguh menakutkan apabila statistik jenayah rogol , zina dan buang bayi ini semakin berleluasa seperti tidak menunjukkan tempoh tamatnya. Bermula dengan pergaulan bebas , pil ectasy , dadah , arak , pusat pelacuran , filem porno , laman lucah dan sebagainya sehinggalah kes rasuah dan pelbagai lagi kes-kes yang berprofil tinggi.

3.Saya memerhatikan sejak kebelakangan ini untuk tempoh beberapa tahun seperti menunjukkan satu trend bahawa bulan Julai , August dan Sept adalah bulan yang cukup banyak kes buang bayi dilaporkan dan ditemui . Jika bulan Julai , August dan September ini bulan menetas ertinya bulan December sebelumnya adalah musim mengawan . Dalam bahasa mudah , jika bulan Julai , August dan September ini adalah bulan buang bayi ertinya bulan December sebelumnya adalah bulan berzina . [ sebab tidak mungkin berzina bulan ini , bulan depan buang bayi ]

3. Bulan December adalah bulan terakhir bagi setiap tahun menurut kalendar Masihi . Biasanya di negara kita akan menyambut kedatangan tahun baru detik 12.00 am 1 January dan sambutan itu akan dirayakan dengan pesta - pestaan , konsert hiburan , tari menari sedari awal malam sehingga ke awal pagi esoknya . Tentunya pula pesta - pesta itu akan diserikan lagi dengan arak , pil ectasy , pil kuda dan pelbagai bahan khayal untuk membekalkan tenaga kepada melakukan maksiat semaksima mungkin .

4. Pengalaman saya meronda bersama dengan skuad akivis dakwah jelas menunjukkan bahawa malam sambutan tahun baru inilah menjadi musim mengawan beramai - ramai atau besar - besaran pasangan - pasangan yang tidak mengenal lagi batas dosa dan pahala . Sebahagian besar mereka adalah remaja atau anak - anak yang mengawan semahunya memuaskan nafsu liar mereka . Akhirnya 7 atau 8 atau 9 bulan kemudian tibalah masa menetas . Kini kita boleh saksikan bagaimana pesta menetas pula di dada - dada akhbar yang saya yakin akan berkurang sedikit selepas September nanti . Berikut saya senaraikan kes-kes buang bayi yang berlaku antara Julai dan Ogos yang sempat saya rekodkan untuk tatapan pembaca-pembaca budiman sekalian:

SANDAKAN [ 3 Julai 2010 ] Mayat seorang bayi perempuan ditemui di tapak pelupusan sampah di Batu 8 Jalan Fook Kim .

JOHOR BHARU [ 12 Julai 2010 ] Mayat bayi lelaki yang disimpan di dalam sebuah beg plastik di kawasan semak ditemui oleh orang awam yang melalui kawasan itu .

JOHOR BHARU [ 22 Julai 2010 ] Seorang bayi perempuan ditinggalkan dalam sebuah beg berhampiran hentian bas dekat Hospital Sultan Ismail sebelum ditemui seorang pekerja kilang wanita yang sedang menunggu bas di tepi jalan pesiaran Mutiara Emas yang mengesyaki sesuatu apabila melihat sebuah beg bergerak - gerak .

KUALA LUMPUR [ 24 Julai 2010] Mayat bayi perempuan baru lahir yang dibungkus dalam beg plastik ditemui bersama longgokan sampah di Flat Sri Kelantan Bandar Baru Sentul. Mayat yang masih bertali pusat dan diselimuti dengan kain batik itu ditemui dalam tong sampah oleh pengutip barangan lusuh ketika menggeledah tong sampah di flat itu .

NIBONG TEBAL [ 31 Julai 2010 ] Seorang bayi perempuan yang masih hidup ditinggalkan berbalut dengan plastik dan kertas surat khabar di kaki lima sebuah bangunan kedai di taman Cegar Simpang Ampat .

KUALA LUMPUR [ 6 August 2010 ] seorang bayi perempuan yang baru dilahirkan ditinggalkan dalam sebuah lubang paip dalam longkang berhampiran sebuah stesen minyak di Klang Gate.

GEORGE TOWN [ 9 August 2010 ] Janin bayi lelaki dipercayai digugurkan ditemui seorang lelaki pemungut tin kosong dalam tong sampah di Pasar Borong Pulau Mutiara Jalan Makloom.

TAMPIN [ 10August 2010 ] Tidak sampai 4 jam selepas dilahirkan , seorang bayi perempuan terpaksa menahan sejuk lapar sambil menangis akibat ditinggalkan dihadapan sebuah rumah di Air Kuning Selatan dekat Gemencheh .

TANAH MERAH [ 12 August 2010 ] Bayi perempuan masih bertali pusat dipercayai dibuang sejak seminggu lalu ditemui seorang murid di dalam lubang kumbahan najis di belakang asrama sebuah kolej di bandar Bukit Bunga .

MELAKA [ 12 August 2010 ] Bayi baru dilahirkan dan masih hidup ditemui dalam tong sampah berdekatan pondok kawalan sebuah kilang plastik di Ayer keroh . Bayi perempuan yang masih bertali pusat itu dimasukkan dalam sebuah beg pakaian berwarna hitam sebelum dibuang ke dalam tong sampah.

KELANTAN , MELAKA DAN KUALA LUMPUR [13 August 2010 ] 3 kes lagi pembuangan bayi telah dilaporkan dalam tempoh 24 jam di kelantan , Melaka dan Kuala Lumpur .

PETALING JAYA [ 15 August 2010 ]- Meskipun kerajaan telah mengumumkan akan bertindak tegas terhadap pesalah kes buang bayi, ia masih gagal memberi kesedaran malah perbuatan itu berlaku lagi. Kali ini, mayat seorang bayi perempuan ditemui dalam sebuah beg sandang yang tersangkut di tebing Sungai Tambun, Kota Damansara di sini hari ini.

Terkini, saya mendapat maklumat bahawa ada juga kes buang bayi yang berlaku semasa waktu sahur. Saya tergelak sekejap kemudian beristighfar apabila membaca kenyataan ini. Maafkan saya!

Saudara,apa yang berlaku ini? Kiamat sudah dekat saudara. Persoalannya,bersediakah kita?

Astaghfirullah...

(Adaptasi dari sebuah blog)

p/s: sila forward kepada seramai mungkin kawan2 kita supaya mereka sedar akan apa yang berlaku sekarang.Tak cukup dengan kita menggeleng-gelengkan kepala

fwd drpd [Nur Qaseh August 17 at 1:16pm]

-------------------------------------------------------------
Sanggupkah anda hidup dalam suasana begini?

Hanya melihat dan membiarkan suasana semakin parah?

Mungkin hari ini bukan anda yang jadi mangsa, akan tetapi esok lusa siapa tahu?

Mungkin bukan anda yang terkena, akan tetapi suatu hari nanti mungkin ibu anda, mungkin adik anda, mungkin isteri anda, mungkin cucu anda...


No comments: