21.6.10

Backup Your Data!!!

"Kakak, tukar la ke window seven."

"Eish, takpe lah dulu. Banyak lagi kerja yang nak kena buat. Tunggu siap dulu tesis ni."

Namun, akhirnya kakakku mengalah. Window Vista yang digunakannya semakin hari semakin berat dan lambat.

"Erm, ok lah, esok mung format lah. Biar kakak save dulu barang-barang ke dalam partition D"

Aku teringat akan nasihat yang diberikan oleh lecturer ICT ku dahulu supaya membuat backup data di beberapa tempat. Buatlah backup di dalam pen-drive, laptop, cd dan external hard disk.

Lantas aku bertanya, "Kakak ada buat backup dop?

"Ada, buat backup guna email"

Aku terkejut, sekarang makin canggih rupanya. Boleh buat backup guna internet. Nak tahu camne? search la sendiri. Aku takk sempat tanya lagi kakakku pasal tu.

"Dulu ada kawan kakak, laptop dia kena curi. Masa tu dia tengah siapkan tesis. Terpaksa la dia buat dari mula"

Aku kesian mendengarnya. Kalau ada buat backup, sekurang-kurangnya ada lah sedikit bahan yang tersisa. Tak perlu nak mula dari kosong.

Kalau hilang pen drive, kat dalam laptop ada.

Kalau hilang laptop/kena curi(nauzubillahiminzalik), dalam cd/ pendrive ada lagi.

Banyak kemungkinan kehilangan data boleh berlaku.

Kecurian
Kena virus
Lupa
Masuk air
Silap format

Faster, easier, cooler(pad)


Dan macam2 lagi.Yang paling penting, senang nak tukar window. =)...
p/s: kalau nak tukar window tu contact lah saya ye..hehe

5 comments:

DaruL said...

ajar format..

~btul ke windows7 laju? gane nak tau compatible/incompatible?

Tukang Titis said...

far better than vista..

erm, xpasti la nk check compatibility camne...

tapi pc lame kat rumahku boleh je install win seven.

Tukang Titis said...

ha, berita terbaru.
handfon pon sila buat backup
kalau hilang, bleh restore balik contact

Anonymous said...

salam. x faham. mcm mane nk back up tu?

Tukang Titis said...

senang je.buat copy/ salinan...kalau yg asal hilang, boleh la kita guna yang salinan tu..