7.1.11

Delete Betul2

                Bismillahirrahmanirrahim
Semoga sentiasa berada dalam rahmat Allah selalu.
Semoga sentiasa mengejar kasih sayangnya
Siapalah kita tanpa keredhaanNYA.

Tips kali ini:
DELETE BETUL-BETUL

Jika anda just tekan DELETE sahaja, sesuatu file akan dimasukkan ke Recycle Bin.
File tu boleh dikembalikan semula dengan me'Restore' kembali
Yg ni dah ramai kot yg tahu
Tapi tak rugi kan saya statekan di sini, kot2 la ada yg masih tak tahu.
Kan? Kan?
So, you should empty your Recycle Bin
Or, press SHIFT while pressing DELETE button
The file will be deleted
Not thrown into Recycle Bin anymore.

However, it still can be revived!
Using some application/softwares

Jika ingin menghilangkan sesuatu 'file' selamanya,
anda perlu format the disk.
format the USB pen drive
format the memory card

Jadi, berhati2.
Terutamanya ketika menukar handset(trade in)
They may revive your FILES!
Your picures!
Your videos!

Kes2 video yg tersebar tu, mungkin berpunca daripada hal ini.
Berhati2
Elakkan

The best way, berhati2 dengan cara anda mengambil gambar
Jangan mengambil gambar dengan tidak bertudung
walau gambar dalam rumah sendiri

Juga, take out the memory card before trade in
atau,
pakai 3310 je...hehe
Perlindungan ketika dikejar anjing

Sharin' Is Carin'

5 comments:

Hanif Borhan said...

btoi btoi btoi... =D

ada pengalaman ke? =D

Ruh mata Aini said...

pernah terbaca, even kita format pun file tu masih boleh di restore..untuk pastikan file tu betul2 hilang dari memory..penuhkan dulu memory tu lepas dah delete, supaya file yg baru akn override file yg lame..br betul file lame tu hilang..

timi said...

bagus2..artikel yg bermanfaat..

Ukhar said...

Hanif: xde pun..mane pernah pakai handset canggih2 ni.. hehe

Dulu pernah sembang ngan kawan pasai benda ni.Tetiba terlintas nak tulis

Ukhar said...

Ruh mata: ow, ye ke?xtau pulak camtu..pepun, tq.

sama2 kita berhati2